20 دی 1402
دوره متوسطه اول و دوم چه تفاوتی با هم دارند؟
تغییر در هر دورهای از زندگی، به مثابه تحولی مهم و بزرگ است که فرد را به سوی رشد و پیشرفت هدایت میکند. گذر از مقطع متوسطه اول و ورود به مدارس متوسطه دوم نیز برای دانشآموزان، ورود به مرحله جدیدی از زندگی است؛ زیرا در این زمان است که نوجوان برای آینده خود تصمیم بزرگی گرفته و رشته تحصیلیاش را انتخاب میکند. مهمترین تفاوت متوسطه اول و دوم در این است که در دوره متوسطه اول، تمامی دروس برای همه دانشآموزان مشترک است؛ اما در دوره متوسطه دوم، دانشآموزان با ورود به رشته تحصیلی انتخابی خود، در کنار دروس عمومی، دروس تخصصی رشته خود را نیز فرا میگیرند.
در مدارس متوسطه دوم، شکل ارتباط دانشآموز با آموزگار تغییر میکند. با توجه به کم شدن تفاوت سنی معلم با دانشآموز در کنار افزایش کمی و کیفی دروس، این ارتباط به لایههای عاطفی رسوخ کرده و رابطهی بین آنها را جدیتر و نزدیکتر میکند. در دورهی متوسطه دوم، شیوهی امتحانات و کیفیت آنها، تفاوت زیادی با دورهی متوسطه اول دارد. با این حال، پس از گذشت مدتی، دانشآموز با دورهی جدید خو میگیرد. همچنین، ورود به مدارس متوسطه دوم برای نوجوان، چالش برانگیز است. دوری از دوستان دوره متوسطه اول، اثرات مثبت و منفی فراوانی دارد. در صورتی که دانشآموز نتواند با این مسئله کنار بیاید، احتمال افت تحصیلیاش زیاد است.
در متوسطه دوم چه دروسی آموزش داده میشود؟
دانشآموزان پس از اتمام سال نهم تحصیلی، برای ورود به مدارس متوسطه دوم، باید رشتهی تحصیلی خود را انتخاب کنند. برای انتخاب رشته، علاوهبر علاقه و استعداد، شناخت رشتههای تحصیلی و مشاغل مربوط به آنها نیز امری مهم تلقی میشود. دروس متوسطه دوم در کنار مباحث عمومی، مباحث تخصصی هر رشته را هم شامل میشود. در این مقطع تحصیلی، دانشآموزان یکی از رشتههای علوم انسانی، علوم تجربی، ریاضی فیزیک، فنی حرفهای، علوم و معارف اسلامی یا کاردانش را انتخاب کرده و سه سال باقیماندهی تحصیل خود را در آن رشته سپری میکنند.
رشته ریاضی و فیزیک:
برای ورود به رشتهی ریاضی فیزیک، بهتر است معدل سه درس فیزیک، ریاضی و شیمی دانشآموز بالای 18 باشد. همچنین لازم است جمع نمرات دروسی که با رشتهی ریاضی فیزیک ارتباط دارند، با در نظر گرفتن ضریب هر درس در سه سال دوره متوسطه اول، 252 باشد.
رشته علوم تجربی:
ورود به رشته علوم تجربی برای دانشآموزانی مناسب است که درس زیستشناسی، شیمی و ریاضی آنها نمرهی بالایی دارد. با در نظر گرفتن اینکه اغلب رشتههای دانشگاهی مربوط به علوم تجربی به نوعی با شیمی، زیست، ریاضی و فیزیک در ارتباط هستند، بالا بودن نمرهی این دروس، در آینده کمک زیادی به دانشآموز خواهد کرد. برای انتخاب رشتهی علوم تجربی نیز، لازم است جمع نمرات دروس مربوط به این رشته در سه سال دورهی متوسطه اول با در نظر گرفتن ضریب هر درس، حداقل 252 باشد.
رشته علوم انسانی:
برای ورود به رشتهی علوم انسانی، استعداد در حفظ مطالب و مفاهیم، نقش بسیار پررنگی دارد. قدرت درک دروس ادبیات و عربی هم از جمله مواردی است که برای ورود به این رشته، اهمیت زیادی دارد. دانشآموزی که رشته علوم انسانی را انتخاب میکند، باید فردی سخنور باشد. رشتههای دانشگاهی مربوط به رشته علوم انسانی، اغلب ارتباط مستقیمی با مردم و اعضای جامعه دارند. به همین دلیل، توانایی دانشآموز در برقراری روابط اجتماعی، نقش مهمی در موفقیت او ایفا میکند. انتخاب رشته علوم انسانی برای دانشآموزانی مناسب است که ضریب نمرهی سه سال آخر تحصیلشان در دروس زبان و ادبیات فارسی، عربی و دیگر دروس مربوط به این رشته، 378 باشد.
رشته علوم و معارف اسلامی:
این رشته، ارتباط عمیقی با دروس فقه، تفسیر قرآن، معارف اسلامی و ... دارد. اغلب، دانشآموزانی که به عربی و مسائل دینی علاقهمند هستند، وارد این رشته میشوند. برای تحصیل در این رشته، داشتن نمره بالا در درس عربی، حرف اول را میزند. جمع نمرات دروس مربوط به رشته علوم و معارف اسلامی در سه سال دوره متوسطه اول باید 378 به بالا باشد.
رشته فنی و حرفهای:
این رشته دارای زیرشاخههای مدیریت و خدمات، هنر، صنعت و کشاورزی است. فارغالتحصیلان رشته فنی و حرفهای، اغلب زودتر وارد بازار کار میشوند؛ زیرا مهارت و نوآوری را بهتر و سریعتر میآموزند. علاقهی دانشآموز به کارهای عملی، تأثیر زیادی بر موفقیت او در این رشته دارد. برای ورود به یکی از شاخههای مربوط به رشتهی فنی و حرفهای، جمع نمرات هر یک از دروس ریاضی، علوم تجربی و حرفه و فن در سه پایهی دوره اول متوسطه، بدون ضریب باید بالای 30 باشد. همچنین، جمع نمرات دروس مربوط به این رشته در سه سال دوره متوسطه اول، نباید کمتر از 120 شود.
رشته کار و دانش:
این رشته با رشتههای فنی و حرفهای شباهت زیادی دارد.
البته این شباهت بیشتر در عناوین رشتهها مشاهده میشود. ورود به رشتههای کار و دانش، بسیار راحتتر از ورود به رشتههای فنی و حرفهای است. در عین حال، ورود به بازار کار برای فارغالتحصیلان رشته فنی و حرفهای تا حد زیادی آسانتر از فارغالتحصیلان رشته کار و دانش است. برای ورود به رشته کار و دانش، جمع نمرات دروس مربوط به این رشته در سه سال متوسطه اول با رعایت ضریب هر کدام از دروس، باید بالای 180 باشد.
تغییر مقطع تحصیلی ، سرآغاز یک تحول اساسی و روبرو شدن با مسائل جدید و هیجان انگیز است . دانش آموزانی که بخواهند شاهد موفقیت دوره متوسطه اول خود در دوره متوسطه دوم هم باشند و پیشرفت محسوسی را کسب نمایند ،لازم است به نکته های مهمی توجه نمایند :
1.دوره متوسطه اول به دلایلی که خواهد آمد ، با دوره متوسطه دوم قابل مقایسه نیست یعنی یک دانش آموز موفق در دوره متوسطه اول ، موفقیت های این دوره را نمی تواند به تنهایی تضمینی برای موفقیت در دوره متوسطه دوم بداند ، هر چند یکی از پیش نیازهای مهم و اساسی است .
2.دانش آموز موفق در دوره متوسطه اول ، برای موفقیت در دوره متوسطه دوم نیاز به مهارت های جدیدتری دارد .
3.سطح و کیفیت درس ها در متوسطه اول نسبت به متوسطه دوم بسیار متفاوت است و درس ها در این دوره « بویژه در دبیرستانی مثل گویا » پیچیده تر و دشوار تر می شوند . بنابر این نمره دوره متوسطه اول با نمره متوسطه دوم در برخی از درس ها
قابل مقایسه نیست .
4.فضای جدید ، ترس ها و نگرانی های جدیدی را پدید می آورد .
5.در فضای جدید ، ضعف ها و توانایی های پنهان ، آشکارتر می شوند .
6.نوع ارتباط دانش آموزان با دبیران تا حدودی تغییر می کند و امکان دارد آن رابطه عاطفی و نزدیک میان آنها به دلیل افزایش کمی و کیفی درس ها به رابطه ای جدی تر تبدیل شود که پذیرش آن برای برخی از دانش آموزان آسان نخواهد بود .
7.تعداد و کیفیت امتحانات تغییر می کند و با دشوار شدن امتحانات ممکن است اضطراب امتحان در برخی از دانش آموزان افزایش یابد . هر چند پس از مدتی این نوع امتحانات برای بیشتر دانش آموزان امری عادی تلقی می شود .
8.پذیرش نظم در مدرسه جدید ممکن است برای برخی از دانش آموزان دشوار باشد و این عدم پذیرش باعث درگیری ذهنی شود ودانش آموز را درمقابل مدرسه قرارداده وبخش بزرگی از انرژی او را هدر دهد .
9.در فضای جدید ، دوری از دوستان قدیمی یک خلاء عاطفی پدید می آورد که اگر با دوستی های جدید جبران نشود،انگیزه درسی را کاهش خواهد داد واعتماد به نفس جمعی دانش آموزان را کم خواهد کرد .
• استفاده از اساتید مجرب و رتبههای برتر کنکور: استفاده از تجربیات افراد موفق کنکور، برای پشت کنکوریها نعمت بزرگی است.
• استفاده از میز و صندلیهای مناسب: برای جلوگیری از خستگی و آسیبهای فیزیکی، صندلی و میز مطالعه حتما باید مناسب باشد.
• فضای مناسب برای استراحت و تغذیه: داشتن زمان استراحت در بین مطالعه، یکی دیگر از مواردی است که فرآیند یادگیری را سرعت میبخشد.
• برنامه ریزی و نظارت دقیق و روزانه: مدیریت و نظارت بر مطالعه دانش آموزان بهصورت منظم و پیوسته، یکی دیگر از ویژگیهای پانسیون تحصیلی خوب است.
• برنامههای رفع اشکال: برگزاری کلاسهای تقویتی برای برطرف کردن مشکلات درسی، پیشنیاز پیشرفت تحصیلی است.
• کنترل ورود و خروج: در پانسیونهای مطالعاتی برای نظارت دقیق بر عملکرد دانش آموزان، ساعت ورود و خروج افراد را کنترل میکنند.
تعداد مشاهده (2067) نظرات (0)